Būsima kulinarinio TV šou žvaigždė Paulius Rymeikis pristato…

Sunku išskirti pagrindinę Chiang Mai žvaigždę. Vieniem tai diena su drambliais, kitiems – su liūtais. Tretiems ilgakaklių ir kitų genčių lankymas. Ketvirti pasineria į šventyklas, penkti, šešti, septinti… Toks jausmas, kad miestas tiesiog sukurtas tam, kad tau atvažiavus nebūtų nuobodu. Maistas bei maisto gamybos kursai, jeigu ir nėra pagrindinis miesto arkliukas (drambliukas), tai bent jau vienas iš kelių svarbiausių – tikrai.

Pamenu pirmą kartą iškėlęs koją Bangkoke, turėjau nemenkus lūkesčius maisto atžvilgiu, bet jie labai pasimetė didelio miesto labirintuose ir prastai kalbančių gatvės prekiautojų lūpose. Lyg ir jauti, kad kažkur yra gero maisto, bet kur jis – nesimato. Kažką atrandi, atrodo gražiai, bet niekas negeba tau paaiškinti ar šiame tirštame buljone, kur neplaukioja veršio šlaunelės likučiai (keliaudamas Azijoje seniai atsikračiau minties, kad esu vegetaras, bet vis tiek – bent jau stengiuosi nepirkti mėsos). Chiang Mai visą šį nusivylima nubraukia jau pirmąją dieną ir kelia kitą klausimą – kaip aplankyti kiekvieną kiek įdomesnę vietą? Kol kas maisto prasme Chiang Mai drąsiai ima antrą vietą, nes, na, Singapūrą perspjauti yra labai ir labai sunku.

Ir, kai jau tiek gerai, kad per gerai, imi norėti ne tik valgyti, bet ir išmokti visą šį gėrį pasigaminti. O pasirinkti čia yra iš ko. Šimtai į turistus orientuotų agentūrėlių apsistatę šimtais lankstukų bei skrajučių, kurių nemažą dalį užima būtent kulinarinės mokyklos. Vegetarinės-nevegetarinės nėra svarbu, nes kiekviena atras receptų pagal dalyvio norus. Net ir kainos visų panašios – 800-1400 thb (60-110Lt) už dienos kursus, kurie trunka apie keturias-penkias valandas ir kurių metu išmoksti, kaip gaminami 5, 6, 7.. iki 10 patiekalų. Vieni vežasi į savo užmiesčio vilas, kiti tai daro savo restoranuose, treti tik tuo ir užsiima, kad moko, kaip gaminti. Pasirinkimo paradokso momentas yra, bet išsirinkti įmanoma.

Jeigu kada vyksit į Chiang Mai, ypač jeigu kiek ilgesniam laikui nei porai dienų, siūlyčiau pasidomėti “You Sabai” kursais. Vyksta jie gan retai – maždaug kartą per mėnesį ir, deja, man būnant, nepasitaikė. Kursai trijų dienų, vyksta 60km už miesto, organizatoriai pasinešę ant sveikos gyvensenos ir visas šis neskubus procesas derinamas tiek su rytine joga, tiek su gerokai gilesniu požiūriu į maisto gamybą, maisto poveikį.

Antrasis mano pasirinkimas buvo May Kaidee’s Vegetarian and Vegan Cookery. Reikalas patikimas, nes ne kartą lankiausi May Kaidee restoranuose Bangkoke. Chiang Mai restoranas persivadino Morning Glory (Restaurant & Cooking Classes), o abi šias įstaigas vienija tai, kad joms vadovauja sesutės. “Morning Glory” buvau išbandęs vegetarišką Massaman Curry, kuris buvo dieviškas.


Abi sesutės yra labai gražios, kas priešingai mano išankstiniams įsitikinimams, nėra dažnas dalykas Tailande. Tikrai nenorėčiau, kad kuri iš jų man darytų tailandietišką masažą, bet gaminant maistą grožis per daug netrikdė.

Veiksmas prasideda netolimame turgelyje, kur aprodoma visa, kas bus naudojama maisto ruošimo metu. Tądien mūsų klasė maža – be manęs tik dvi amerikietės. Atrodo, kaip geri žmonės, bet jau ruošiant maistą jauti, kad jos ne tik peilio, bet ir šakutės rankoje nėra laikiusios. Kitaip tariant, nuskutus morką mokytojos tariami žodžiai “good job” tokiems žmonėms tikrai reikalingi ir supranti, kad šiame mieste jie skamba gan dažnai.

Degustuoju, kad kokio š… neužsipirktume, nes amerikietėms, tai ir akmenis vietoj bulvių galėtų prakišti.
Belieka spėlioti, kas sukėlė šią šypseną, bet tikrai ne amerikietės kojos, kaip gali atrodyti iš žvilgsnio.

O vėliau jau stepas po stepo gimsta Tom Yam, Tom Kha, Moliūgų/bulvių sriuba bei padažai, paprastai troškintos daržovės su imbieru arba anakardžių riešutais, švieži springrolls’ai, riešutų padažas, Pad Thai, Masaman curry, green curry, papajų salotos ir vietinis desertas-favoritas – mango with sticky rice. Paveiksliukai gražiau už tekstus:

Springrolls’o gimimas: ant ryžių lakštinio dedamas salotos lapelis ir šiek tiek banginio spermos :)


Dar keletas work in progress ir galutinių produktų:




Ir finalinė nuotrauka:

Ir ką aš jums galiu pasakyti. Grįšiu – papasakosiu, pagaminsiu. Tik dar nežinau ką ir kada. Liko gi ir Šri Lanka, ir Indija, ir dar gal kas (ne galkas)… Ir tik va, man begaminant kilo klausimas: ar yra Vilniuje/Lietuvoje kur tailandietiška virtuvė?

p.s. daugiau foto čia.