Karštas Udon

Taigi, ką valgysim šiandien? Šiandien, brangieji – udon. Skirtingai nuo kai kurių anksčiau aprašytų patiekalų, šis gan paprastas, jeigu pats nenutari jo sofistikuoti ir, jeigu po ranka visi, tie keli, ingridientai. Pagrindas, o tai ir yra udon, yra tuščiaviduriai stori bei gan ilgi makaronai. Tarybiniai laikais būdavo tokie ilgi makaronai su skylutėmis, tai šie nepalyginamai plonesni, tačiau irgi į tą pusę. O atsispiriant nuo makaronų, galima varijuoti, kiek tik nori. Pagrindinė variacija – šalta arba šilta/karšta versija. Dažniausiai tai priklauso nuo sezono.

Pavyzdžiui, viršuje yra karšta versija. Sriubos pagrindas: soja, dashi, mirin. Viskas. Ant viršaus bei sriuboje – apkeptas tofu bei ilgalapiai bei paprastieji svogūnų laiškai.

Žemiau – šalta versija, kartu su tempura (tešloje apkeptos daržovės, jūros gėrybės, etc.). Šalti makaronai šiuo atveju pamirkomi sojos padaže ir sušliurpiami. Žmogui, kuris tai darė sėdėdamas prieš mane, ne kartą norėjau duoti pastabą, bet paskui pagalvojau, kad jeigu jau japonas taip daro, tai, matyt, tokios taisyklės. Pasirodo, kad iš tiesų – nors jau priimtina valgyti ir tyliai, tradicinė versija yra sušliurpant.

Šaltas udon

Turint omenyje pagaminimo sunkumą/lengvumą – 10/10.