Ir čia ne tik žodžių žaismas, bet apie viską nuo pradžių… Dar keliaujant su Oliveriu (maisto kontekste tai skamba kietai, bet ne, ne su tuo Oliveriu) jis vis svaigo, pavydėdamas man to ramen, kurį aš siurbsiu kibirais Japonijoje. Ir aš mintimis siurbiau, kol neatvykau į Japoniją. Paaiškėjo, kad variacijų šios maistingos sriubos n, tačiau rasti tokią, kurioje nedominuotų kiauliena – misija neįmanoma. Aš nekalbu apie sultinio pagrindą, kuris irgi dažniausiai remiasi į kiaulieną, tačiau gali būti ir vištienos. Svarbiausia, kad paviršiumi (ir ne tik) plaukioja kiaulienos riekelės, kurios ir sudaro didžiąją dalį patiekalo maistingumo. Tai aš kurį laiką naiviai praieškojau versijų, kurios minimos Wikipedia, tačiau atvykęs į Kyoto galiausiai palūžau. ISATAN pastato 10 aukšte, čia įsikūrę septyni geriausi Japonijos restoranai atstovaujantys skirtingas ramen mokyklas. Sakiau, jeigu jau čia nebus lengvesnės versijos, greičiausiai, kad jos nebus niekur. Ir nebuvo. Tad palikęs vegetarą savyje miegoti po ilgos kelionės, išsiruošiau.
Štai rezultatas. Dešimtbalėje sistemoje? Apie 8-9. Tai buvo mano pirmas ir, greičiausiai, kad paskutinis ramen, tad lyginti nelabai turiu su kuo, tačiau balansas, mano skoniui, čia smarkiai linksta į vieną pusę. Patiekalas žiauriais maistingas ir nežinau, kas gali įveikti “large” porciją, tačiau man ir “normal” buvo kiek per daug. Kiaulienos gabaliukai yra viena, bet jau ir pats sultinys toks sodrus ir riebus, kad norisi kažkuo nuplauti šią sriubą. O, kad ko nepraleisčiau, pacituosiu porą sakinių iš sudėties:
“Ramen soup is generally made from stock based on chicken or pork, combined with a variety of ingredients such as kombu (kelp), katsuobushi (skipjack tuna flakes), niboshi (dried baby sardines), beef bones, shiitake, and onions, and then flavored with salt, miso, or soy sauce. Other styles that have emerged later on include curry ramen and other flavors.”
Kaip ten bebūtų, manau, kad galiu gan objektyviai pareikšti, jog statistiniam mėsytę ir sriubytę mėgstančiam lietuviui, tai galėtų būti metų atradimas maisto pasaulyje. Kaina apie 700-1200 yenų ($7-12).
O prisimenant amen… Patikėkit, už viską tenka susimokėti. Vegetaras manyje bevalgant gal ir miegojo, tačiau vegetarizmo dievas viską matė, tad užpylęs ramen’ą keliais jogurtais, tikiuosi, jog viskas bus gerai. Gruzijoje šašlyko, tikriausiai, kad turėčiau atsisakyti, tačiau keliaujant svetimkūnių teko įsisavinti gan nemažai – supaisysi, kas čia pas juos azijoje vadinasi “vegetariškas” patiekalas, o kas ne.